QuadTeam SAR Nederland

Halverwege september 2020 valt mijn oog op een bericht in lokale media. Hemelsbreed een kilometer of 4 van mijn woonplaats in Drachten is in Olterterp een zoekactie gestart naar een dan al dagen vermiste plaatsgenoot (door het mij op dat moment nog onbekende SAR Nederland). Een mij bekende agent regelt het telefoonnummer van de Hoofd-Coördinator van SAR Nederland en ik stap op mijn quad om te kijken of ze mijn hulp kunnen gebruiken. Feitelijk is deze korte samenvatting de start van de SAR Nederland Quadgroep. 

Gedurende de bovengenoemde zoektocht blijkt de quad een welkome aanvulling te zijn op de grote groep mensen die inmiddels aan het zoeken is. Op een extra zoeklocatie een paar km verderop maak ik, na een korte briefing, mijn eerste SAR zoekslagen in het bos en bedenk me tijdens het rijden dat er best veel andere quadrijders zijn die qua behulpzaamheid redelijk gelijkgestemd zijn. Na overleg met Houwina en Roel neem ik ’s avonds en de dag erna contact op met een paar mensen wat resulteert in een team van 3 quads voor de zoekactie op zondag. 

In deze dagen was ook een groot deel van de overige SAR vrijwilligers aanwezig. Er werd op dat moment gezocht met zoekhonden, door linielopers, met een eigen boot en ook een drone team. Een mooie grote groep met allerlei verschillende disciplines, maar vooral, allemaal mensen die zich vrijwillig in zetten om een voor iedereen onbekende familie te helpen. Dat laatste voelde voor mij op dat moment ook bijzonder goed, zo goed dat ik me na deze inzet, net als de andere quadrijders, direct opgegeven heb als vrijwilliger. 

Ook na deze inzet blijft er regelmatig contact met de oprichters, ik heb inmiddels wat rondgevraagd binnen het netwerk van quadrijders en er blijken meer mensen belangstelling te hebben in de acties van SAR Nederland. Zo ontstaat gaandeweg het idee voor een nieuwe discipline binnen SAR. In overleg met Houwina en Roel hebben we een teamapp Quadrijders opgezet met het idee om rijders die belangstelling hebben hierin toe te voegen en te informeren over de werkzaamheden die SAR Nederland uitvoert. 

Al tijdens deze startperiode van de quadgroep ontstaat er een regionale inzet waarbij 2 quadrijders actief op pad gaan, met ondersteuning op de achtergrond van een 3e rijder. Deze inzet levert uiteindelijk al heel snel resultaat op. Degene die vermist was, werd snel gevonden. 

Inmiddels zijn we een paar maanden verder en is het quadteam al een aantal keren onderdeel geweest van een ingezet. Er is op dit moment een goede en prettige groep rijders landelijk beschikbaar die vanaf de Waddeneilanden tot het zuiden actief ingezet kunnen worden en zijn we als groep doorlopend bezig onze inzet te professionaliseren (bv op gebied van herkenbaarheid, ritten loggen). Los hiervan zijn we uiteraard ook nog bezig om onze ploeg met mensen uit te breiden waar dat nog mogelijk is. 

1 thought on “QuadTeam SAR Nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *